Příběh jabloně pro narozeného syna

Hostinec v koutě česko-polského pohraničí funguje nepřetržitě už od poloviny 19. století. Původní majitele připomíná návštěvníkům poškozený obraz Františka Josefa I., který pan hospodský trefil na protest proti vyhlášení války půllitrem. Incident připomíná destička na zdi pod portrétem „prvního raněného“ Velké války císařpána.


Franc Josef raněný půllitrem. Foto Penzion a restaurace U Lidmanů

Své současné jméno nese hospoda po rodině Lidmanů, kteří si vyhlášený hostinec pronajali na sklonku druhé světové války. Toho roku se začal psát také příběh Stromu roku 2020.

Zakopej tam hřebíky

V době, kdy jsem se narodil, tedy na podzim roku 1945, vysadil jabloň můj tatínek. Ta po několika letech od vysazení neplodila. Tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Ten nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit,vzpomíná u piva pod jabloní syn bývalého hostinského Jaroslav Lidman.
 
Jablůňce se sice díky železu začalo dařit, Lidmanům naopak moc dlouho ne. Pronajatý hostinec koupili od atentátníka na císařský obraz Eduarda Šráma v roce 1950. Vlastního podnikání si ale dlouho neužili. Komunistický režim jim za tři roky ve jménu rolníků a dělníků hospodu vzal. Rodina v Machově v hostinci zůstala bydlet do roku 1970, kdy ji převzala švagrová. Skutečně zpět k původním majitelům si ale našla cestu až v porevolučních restitucích.


Na tradice místní v Machově hodně dají. Stejně tak na dobré moučníky. Foto Marek Olbrzymek

Stejně, jako se začaly otevírat jen kilometr vzdálené polské hranice, tak se i zahrada U Lidmanů se svou jabloní znovu probudila a otevřela veřejnosti. Strom zasazený na památku narození syna opět upoutal pozornost místních. Místní štrúdly z jablek se staly oblíbenou a nedílnou součástí jídelníčků lidí z Machova i přespolních.
 
Strom je pro mě symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Jablečný štrúdl z místního ovoce je důležitou součástí komunity a můžete si ho vychutnat s výhledem na hříčku přírody, která vykouzlila jabloni dutý a křivý kmen s bohatou korunou,líčí Mirka Soldánová z MAS Stolové hory.

Promo štrůdly

Právě Mirka Soldánová z Místní akční skupiny Stolové hory, která se zaměřuje na rozvoj regionu, přišla letos s nápadem: Oslavíme 75. narozeniny jabloně její přihláškou do ankety Strom roku pořádanou Nadací Partnerství!
 
Jaroslavu Lidmanovi se spontánní nápad zalíbil. A nejen jemu. Za strom se postavila celá komunita od zástupců obce, přes zahrádkáře i po žáky a žákyně machovské školy a školky. Pro strom místní přes léto kreslili, pekli propagační štrúdly nebo pořádali výstavy a slavnosti.


Bývalý hostinský Lidman neváhal na podporu stromu vytáhnout i heligonku. Foto Marek Olbrzymek

Bez ovoce by náš venkov nebyl tím, čím je. Pokud to je navíc stará odrůda, tak v sobě nese i historickou symboliku. Jakýkoliv podobný strom na zahradě začíná být pro mnoho lidí pokladem. Chtěli bychom nejen péct štrúdly, ale i moštovat,ocenila Mirka Soldánová přínos ovocných stromů.
 
Několikaměsíční zápal Machovských nakonec sklízel ovoce a korunovala ho radostná zpráva na Den stromů. Jabloň u Lidmanů vyhrála s velkým náskokem titul o nejoblíbenější strom. Mezi staletými duby a tisíciletými tisy je v 19leté historii Stromu roku sice reneta z příhraničí nejmladší a nejspíše i nejmenší. Její prvenství ale opět ukazuje, že anketa Strom roku je hlavně o silných příbězích a hrdých komunitách, které je splétají.

Udělejte si staročeské rytíře a provoňte svůj domov jablky jako u Lidmanů

Dnes se z jablek Stromu roku pečou štrůdly, místní nám ale prozradili, že v minulosti byly oblíbené takzvané rytíře. Zkuste si jednoduchý recept z jablek, který vám rozjasní podzimní dny i karanténu.
 
Potřebujete:
  • půl kila strouhaných jablek
  • stejně brambor vařených ve slupce
  • jedno vejce od šťastné slepice
  • 125 gramů hrubé mouky
  • cukr, skořici a špetku soli
  • jedlý olej na smažení
Jak na rytíře:
 
Uvařené brambory oloupejte a smíchejte s vejcem, moukou a špetkou soli a vypracujte těsto. Nechte odležet chvíli v ledničce. Pak rozdělte na 8 dílů a vyválejte placky, které naplňte jablky smíchanými s cukrem se skořicí. Přehněte a stlačte okraje. Rytíře pošlete do boje na rozpálený tuk a smažte dozlatova. Podávejte s cukrem a zakysanou smetanou nebo šlehačkou.